Τα μυστήρια από το κουκούλι της ζωής: Έφτιαξαν ενδομήτριο στο εργαστήριο

Είναι το κουκούλι της ζωής, το πρώτο τουλάχιστον: η μήτρα και η εσωτερική της επένδυση, το ενδομήτριο. Η μελέτη του μπορεί να προσφέρει σημαντικές γνώσεις για τα αρχικά στάδια της κύησης, νόσους όπως ο καρκίνος και η ενδομητρίωση, καθώς επίσης του έμμηνου κύκλου της γυναίκας.

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ενδομήτριο. Πρόκειται για μικροσκοπικά λειτουργικά μοντέλα ενδομητρίου, δηλαδή του εσωτερικού στρώματος της μήτρας.

Σε ιδιαίτερες φάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση αλλά και η έμμηνος ρύση, η σύσταση του ενδομητρίου αλλάζει, καθώς αυτό γίνεται πιο παχύ και πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία εν αναμονή της εγκυμοσύνης. Αλλά όταν η γυναίκα δεν συλλαμβάνει, η μήτρα αποβάλλει αυτό τον ιστό, και αυτό είναι ουσιαστικά η γυναικεία περίοδος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Μαργκερίτα Τούρκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυταρικής βιολογίας “Nature Cell Biology”, κατάφεραν να καλλεργήσουν στο εργαστήριό τους ενδομήτριο, παίρνοντας κύτταρα από φυσικό ιστό ενδομητρίου.

Τα εργαστηριακά οργανοειδή διατηρήθηκαν επί αρκετούς μήνες, εμφανίζοντας παρόμοια λειτουργία γονιδίων με το κανονικό ενδομήτριο. Επίσης είχαν ίδια ορμονική λειτουργία, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που τρέφουν το έμβρυο κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.

«Αυτά τα οργανοειδή αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να μελετήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και κατά την αρχική φάση της εγκυμοσύνης, όταν δημιουργείται ο πλακούντας. Αυτά τα γεγονότα έως τώρα ήταν αδύνατο να μελετηθούν σε μια γυναίκα, γι' αυτό έπρεπε να αρκεσθούμε σε μελέτες πάνω σε ζώα» δήλωσε η Τούρκο.

Πηγή: news.gr

Αφήστε το σχόλιο σας