Ξετρελαθήκαμε! Παραδοσιακά Ανδριώτικα τυριά… Ισως ΔΕΝ υπάρχουν καλύτερα!

Τρώγοντας χρόνια τα παραδοσιακά φρέσκα και σκληρά τυριά στο νησί, χαρήκαμε ιδιαίτερα που τα βρήκαμε και στην Αθήνα, τυποποιημένα από το τυροκομείο “Κρεβασάρα”, που βρίσκεται έξω από το Κόρθι της Ανδρου.

Η “πετρωτή” (ή “αρμεξιά”) είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί, φρέσκο, με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμο, με ήπια αλμύρα και κομψή γεύση, τρώγεται στο τραπέζι σκέτο, συνοδεύοντας φαγητό, του ταιριάζει το φρέσκο πιπέρι, μπαίνει σε πίτες με άλλα τυριά, σερβίρεται με ξερά φρούτα για επιδόρπιο.

Χρόνια παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο, που του δίνει και τ’ όνομά του: αφού στεγνώσει το τυρί κρεμασμένο στην τσαντίλα, το “πετρώνουν”, δηλαδή τοποθετούν πάνω στο τυρί μιά βαρειά, επίπεδη πέτρα, που βοηθάει να φύγουν όλα τα υγρά του.

Το “βολάκι” γίνεται κι αυτό από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, έχει υφή που θυμίζει μοτσαρέλα, με πλούσια, βουτυράτη γεύση και σχήμα αβγού.

Μπαίνει σε σαλάτες, τρώγεται σκέτο με ψωμί, αλλά του ταιριάζουν πολύ και οι υπόξινες μαρμελάδες κόκκινων φρούτων και κάθε είδους μέλι, κάνοντάς το μία ξεχωριστή λιχουδιά για πρωινό.

Αν μείνει αρκετά στο ψυγείο αποκτά σκληρή υφή, υποκίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση παλαιωμένου τυριού.

Το νόστιμο “σκληρό βολάκι” υπάρχει και συσκευασμένο, εξαιρετική συνοδεία τσίπουρου και ιδανικό τριμμένο σε μακαρονάδες. Εκτός από αυτά, βρήκαμε και πικάντικη κοπανιστή, όπως και εξαιρετικό φρέσκο βούτυρο.

Ο Νίκος Ασούτης μεγάλωσε στο Κόρθι, σε κτηνοτροφική οικογένεια και η τυροκόμηση ήταν στην καθημερινότητά του.

Αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά και έγινε τυροκόμος, φοιτώντας στην Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων. Πριν τρία χρόνια δημιούργησε το τυροκομείο “Κρεβασάρα”, τυροκομώντας πολλά είδη τυριών, που παρασκευάζονται κατά 80% με γάλα από τις δικές τους αγελάδες.

Είναι όλα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, γιατί είναι νόστιμη και η πρώτη ύλη τους.

Τα βρήκαμε στην “Πανδαισία” Αγ. Ιωάννου 23β Αγία Παρασκευή, ενώ στην Ανδρο θα τα βρείτε και στο παντοπωλείο “Ανδριακόν” του Γιάννη Μπατή, στο λιμάνι του Γαυρίου. Γιά άλλα σημεία πώλησης στην Αθήνα, επικοινωνείτε με το τυροκομείο.

Τυροκομικά Ανδρου “Κρεβασάρα”, Χώνες Κορθίου, Ανδρος τηλ. 22820 61304

Αφήστε το σχόλιο σας