Μικρά μυστικά για να είσαι ένας φανταστικός γονιός

Σε λίγες μέρες έχω γενέθλια. Κλείνω τρία χρόνια ως μαμά ενός αγοριού και σχεδόν ένα χρόνο ως μαμά 2 παιδιών!!

Προσπαθώντας να συνοψίσω τα πιο σημαντικά μαθήματα που έμαθα αυτά τα 3 χρόνια, να θυμηθώ τι διάβασα και να συγκεντρώσω τις πιο σημαντικές συμβουλές που μου έδωσαν, καταλήγω στα παρακάτω:

 1. Παίξτε με τα παιδιά σας. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό για τα παιδιά μας από την ώρα που γινόμαστε και εμείς παιδιά και κυλιόμαστε μαζί τους στα πατώματα, φτιάχνουμε κουλούρια από πλαστελίνη ή αλεύρι ή πύργους από άμμο.

 1. Καθιερώστε χρόνο με τον μπαμπά. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν μπαμπάδες που ασχολούνται μαζί τους, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και γενικά αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα που τους παρουσιάζονται.

 1. Δημιουργήστε ωραίες αναμνήσεις. Πολλές φορές στενοχωριέμαι που τα παιδιά μου δε θα θυμούνται τις τρέλες και τα παιχνίδια που κάνουμε τώρα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μετά όμως σκέφτομαι ότι όλα αυτά χτίζουν την προσωπικότητά τους και δημιουργούν το χαρακτήρα τους. Άσε, που συχνά τραβάω βίντεο από τα παιχνίδια μας.

 1. Χτίστε οικογενειακές παραδόσεις, το Κυριακάτικο πρωινό, την ώρα του ύπνου, τα παιχνίδια του Σάββατου, τη βραδιά πίτσας, κλπ.

 1. Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Είναι άκρως μιμητικά όντα. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος για να πάρουν τα σωστά μαθήματα από το να σας βλέπουν να κάνετε το σωστό. Να είστε ευγενικοί, να βοηθάτε τους άλλους, να σέβεστε το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό σας.

 1. Όταν κάνετε λάθος, να το παραδέχεστε και να ζητάτε συγνώμη. Έτσι θα μάθουν και τα παιδιά σας πώς και πότε πρέπει να ζητάνε συγνώμη. Είναι δύσκολο να παραδεχόμαστε το λάθος μας και ακόμα πιο δύσκολο να ζητάμε συγνώμη. Όταν το μαθαίνουμε από μικροί και μας το δείχνουν με πράξεις τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα, γίνεται λίγο πιο εύκολο.

 1. Επαινέστε τα παιδιά σας. Ο έπαινος πολλές φορές λειτουργεί καλύτερα από την τιμωρία. Κι όμως τον ξεχνάμε. Προσπαθήστε να επαινείτε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας παρά να κατακρίνετε συνέχεια την κακή. Ο έπαινος όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Όχι απλά «Μπράβο Γιαννάκη» αλλά «Γιαννάκη, μου άρεσε που βοήθησες την αδελφή σου να σηκωθεί» ή «Ξέρω ότι ήταν δύσκολο να περιμένεις τη σειρά σου, αλλά μου άρεσε που το έκανες για να πάρεις γλυκό στο πάρτι του φίλου σου».

 1. Προσπαθήστε να καθιερώσετε οικογενειακά γεύματα. Το κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι και να μοιράζεται το φαγητό είναι πολύ σημαντικό και διδακτική στιγμή.

  Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν κοινωνικές δεξιότητες, πώς τρώμε, πώς φερόμαστε στο τραπέζι, πώς χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπίρουνα, αποκτούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είναι μια χαλαρή στιγμή που θα μοιραστούμε τα γεγονότα της ημέρας, θα πούμε ιστορίες, θα γελάσουμε, θα σχεδιάσουμε το πλάνο της επόμενης μέρας ή του Σαββατοκύριακου.

 1. Δείξτε τα συναισθήματά σας και αγκαλιάστε τα παιδιά σας. Πείτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε όποτε το αισθάνεστε, δηλαδή συνέχεια, αγκαλιάστε τα και φιλήστε τα. Δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα παιδί με την αγάπη σας και τα χάδια σας. Θα έρθει κάποια στιγμή που θα το παρακαλάτε για μια αγκαλιά και δε θα έρχεται. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αν είναι να κακομάθω τα παιδιά μου με κάτι, προτιμώ να είναι με την αγάπη μου και τα φιλιά μου.

 1. Μεγαλώστε υπεύθυνους πολίτες. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να γίνουν υπεύθυνοι, σωστοί πολίτες. Ανακυκλώστε, συμμετέχετε σε εθελοντικές δράσεις, πάρτε μέρος στα κοινά, ταΐστε τα αδέσποτα.

 1. Μάθετε στα παιδιά σας ένα κόλπο «θάρρους». Πείτε τους να κοιτάνε και να προσέχουν πάντα τι χρώμα μάτια έχουν οι άλλοι. Το να θυμούνται και να προσπαθούν να κοιτάνε τον άλλο στα μάτια, τα βοηθάει να δείχνουν πιο θαρραλέα. Ένα παιδί που δε φοβάται να κοιτάξει τον άλλο στα μάτια είναι να δύσκολο να θεωρηθεί δειλό και να δεχθεί εκφοβισμό.

Και τελικά, ναι, το να είσαι γονιός είναι η πιο δύσκολη και εξουθενωτική δουλειά στον κόσμο όλο. Είναι όμως και η πιο καλοπληρωμένη. Μπορεί το σπίτι να είναι σαν βομβαρδισμένο, τα ρούχα άπλυτα και εσείς να έχετε να κάνετε μανικιούρ εδώ και 2 μήνες, χαλαρώστε όμως και ακούστε! Τι ακούτε; Ναι, είναι τα παιδιά σας που γελάνε και τρέχουν ευτυχισμένα να σας αγκαλιάσουν. Θέλετε κάτι άλλο από τη ζωή;

tseperlidou.com

Αφήστε το σχόλιο σας